Blog del Servei Sitges Capaç de l'Àrea d'Acció Social, Consum i Salut Pública de l'Ajuntament de Sitges per parlar dels projectes i activitats realitzades al llarg de l'any pel Servei i L'Espai de Trobada. "Qui Vol fer alguna cosa, troba la manera. Qui no vol fer res, troba una excusa".

26.10.07

Dia Nacional contra el Dany Cerebral


El Consell de Ministres ha declarat el 26 d’octubre el Dia nacional del Dany Cerebral. L’objectiu d’aquest acord és convertir aquesta data en un esdeveniment capaç de mobilitzar la societat i d’implicar-la en la prevenció d’aquest tipus de lesions.

Amb aquesta declaració es vol implicar no només a les associacions de persones afectades sinó també als familiars i les entitats relacionades amb l’atenció d’aquest col·lectiu i, de manera especial a l’administració estatal, autonòmica i local.

El dany cerebral adquirit és una lesió del Cervell que produeix diverses seqüeles en l’individu, seqüeles que poden ser de caràcter físic, psíquic o sensorial. Entre les causes més comuns d’aquest dany cerebral figuren els traumatismes cràneoencefalics i els ictus o accidents cardiovasculars a més d’altres tumors cerebrals i altres causes infeccioses.

Els objectius bàsics d’aquesta celebració anual són cridar l’atenció sobre el dany cerebral adquirit, informar a la societat sobre com col·laborar amb les persones afectades i les seves famílies i anar formant una xarxa entre els investigadors i els comunicadors per promoure accions de prevenció.

A l’estat espanyol existeix un col·lectiu de 300.000 persones amb aquest tipus de lesions, segons un estudi realitzat per la Federació Espanyola del Dany Cerebral. Les seqüeles són múltiples (el 68% d’aquestes persones presenten discapacitats en alguna activitat bàsica per a la vida diària i un 45% la pateix en grau sever o total). Convé destacar que les seqüeles físico-motores tot i ser les més evidents no són les que més rehabilitació o reinserció social necessiten. En aquest sentit, tenen una importància enorme els trastorns de memòria, d’emotivitat o de conducta.

Aquesta diversitat de seqüeles demana la intervenció d’una gran quantitat d’especialistes i la creació de serveis especialitzats monogràfics, multidisciplinaris i integrals per tractar les descompensacions funcionals des de la fase crítica aguda fins els màxims possibles d’adaptació a l’entorn.

Per saber-ne més us podeu posar en contacte amb el Centre Estatal de Referència d’Atenció al Dany Cerebral (CEDAC) que disposa d’un Servei d’informació i documentació i consultoria i assistència tècnica. La sol·licitat es pot fer a qualsevol hospital nacional, regional, públic o privat, als centres de valoració i orientació i al propi CEDAC o als serveis centrals de l’IMSERSO. També us podeu posar en contacte amb l'Associació Catalana de Traumàtics Craneoencefàlics i Dany Cerebral.

Etiquetes de comentaris: