Blog del Servei Sitges Capaç de l'Àrea d'Acció Social, Consum i Salut Pública de l'Ajuntament de Sitges per parlar dels projectes i activitats realitzades al llarg de l'any pel Servei i L'Espai de Trobada. "Qui Vol fer alguna cosa, troba la manera. Qui no vol fer res, troba una excusa".

21.5.07

Parlament de la Plataforma Ciutadana per a una Escola Inclusiva a Sitges

L’Assemblea General de l’ONU ha aprovat el passat 13 de desembre la Convenció dels drets de les persones amb discapacitat i, recentment el Govern de l’Estat Espanyol l’ha ratificada.

L’article 24 de la Convenció és ben clar: Els alumnes amb discapacitat han de ser escolaritzats en les escoles i instituts d’ensenyament ordinari de la seva comunitat, i és dins el sistema general d’educació on han de rebre el suport que els calgui.

A la nostra comarca podem sentir-nos orgullosos pel nivell d’inclusió de moltes de les nostres escoles i instituts tant públics com privats concertats:


* No tenim cap escola d’educació especial en tota la comarca: tots els nostres alumnes amb discapacitat cursen les etapes d’educació infantil, primària i Secundària Obligatòria en escoles i instituts d’ensenyament ordinari públics o privats concertats.

* Fa ara cinc cursos que vam aconseguir que el Departament d’Educació, per primera vegada, obrís l’ESO als alumnes amb discapacitat, la majoria psíquica, amb grau d’afectació greu i permanent. Ara són ja 21 IES públics i 9 privats concertats a Catalunya els que escolaritzen aquests alumnes en un entorn educatiu ordinari.

* Aquesta Festa és un indicador ben clar de la sensibilitat del nostre territori a favor d’un model d’educació inclusiva que sigui també una realitat per a tots els i les alumnes amb discapacitat independentment de la seva tipologia i grau d’afectació: són ja cinc anys que la Festa es ve repetint amb un índex de participació sempre creixent.

Però, aquest orgull per més que legítim, no pot deixar-nos caure en la complaença. Tenim punts febles que cal corregir:

1. En comptes de posar els recursos on són els alumnes que els necessiten, encara s’envien els alumnes a determinats centres dotats de recursos específics, encara que, en ocasions estiguin en un altre municipi o a l’altre extrem de la ciutat.

Continuem reivindicant el dret de tot alumne a ser educat i a créixer juntament amb els companys de la seva generació del seu municipi i del seu barri si aquest és el desig dels seus pares.

2. Encara, a vegades, queda molt camí per recórrer per assolir la inclusió en espais com el menjador escolar, les sortides escolars i extraescolars o el pati.

No podem ser complaents, ni a la nostra comarca ni molt menys a la resta del territori Català actualment a la cua dels territoris de l’Estat pel que fa a l’escolarització en centres ordinaris dels alumnes amb discapacitat.

Per això aplaudim que es faci d’una vegada el Mapa de l’Educació Especial a Catalunya i reclamem que:

* Que s’iniciï ja el procés de transformació dels centres d’educació especial en centres de recursos i serveis de suport a les escoles i instituts d’educació ordinària.

* Que la futura Llei Catalana d’Educació incorpori la inclusió com un eix fonamental que impregni tot el seu articulat.

La inclusió escolar i social no és un capritx o un luxe.
És un dret.

Per això volem una Educació i una Societat inclusives a Catalunya!

Que aquesta Festa contribueixi a fer-ho realitat!!!

Etiquetes de comentaris: ,