Blog del Servei Sitges Capaç de l'Àrea d'Acció Social, Consum i Salut Pública de l'Ajuntament de Sitges per parlar dels projectes i activitats realitzades al llarg de l'any pel Servei i L'Espai de Trobada. "Qui Vol fer alguna cosa, troba la manera. Qui no vol fer res, troba una excusa".

9.10.06

Dia Mundial de la Salut Mental 2006

A Catalunya hi ha un total de 180.000 persones usuàries dels serveis de salut mental (177.000 en els serveis comunitaris i 3.000 persones en règim d’internament, inclosa la llarga estada). Per tant, un 3% de la població. Quatre de les sis malalties més freqüents causants de discapacitats són trastorns mentals. I la depressió n’és una de les més importants. I el cost personal i familiar de les malalties mentals és enorme.

El 10 d'octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental que permet sensibilitzar al públic en general sobre els problemes de salut mental. El Dia Mundial de la Salut Mental d'aquest any se centrarà en el suïcidi com a causa destacada de moltes morts prematures i que es poden prevenir. El tema és "Sensibilitzar i reduir els riscos: la malaltia mental i el suïcidi", ja que el suïcidi és sovint el resultat de no haver diagnosticat i tractat una malaltia mental greu.

El lema es va seleccionar per tal de cridar l'atenció cap al fet que el suïcidi acostuma a ser conseqüència de la falta de diagnòstic de malalties mentals greus com depressió o esquizofrènia. Els estudis realitzats tant a països desenvolupats com a països en vies de desenvolupament revelen una elevada quantitat de malalties mentals entre les persones que se suïciden.

L'Organització Mundial de la Salut calcula que del milió de persones que se suïciden cada any el 90% pateixen almenys una malaltia mental que sovint no s'ha diagnosticat ni tractat o que abusen de l'alcohol o altres drogues.

Els estralls que el suïcidi provoca a les famílies i l’immens sofriment personal dels qui pateixen una malaltia mental i contemplen el suïcidi fan d'aquest problema un dels més rellevants per a la comunitat sencera. La salut mental no és doncs un problema sanitari secundari si no un de prioritari i urgent que provoca més mortaldat que les guerres que hi ha actualment en el món.
Un dels missatges clau que s'ha de transmetre és que el suïcidi no s'ha d'acceptar com un aspecte tràgic i inevitable de les malalties mentals doncs almenys una cinquena part es poden prevenir mitjançant el tractament adequat.

El Dia és una iniciativa de la Federació Mundial de Salut Mental, i aquest any està recolzat conjuntament per l'Associació Internacional per a la Prevenció del Suïcidi en col·laboració amb altres ONG, i el copatrocini de la OMS.

L'Associació de Familiars de Malalts Mentals enguany celebra un acte multitudinari al Palau Firal i de Congressos de Tarragona que servirà de trobada del moviment social i els professionals de la salut mental amb la societat, els mitjans de comunicació i els estaments polítics.

El lema d'aquest any és "Per a la nostra autonomia, dret a la dependència" en referència al debat de la nova llei de Dependència que s'ha debatut al Congrés dels Diputats.

Podeu consultar el programa complert aquí

Etiquetes de comentaris: